Előzzük meg az őszi-téli betegségeket

Az őszi zöldségek és gyümölcsök jótékony hatásai. Készüljünk fel, hogy elkerüljük a kellemetlenségeket

2008. november 15.
Az ősszel beköszöntő hűvös idő különböző betegségek tüneteit idézheti elő. A hörghurut és egyéb jellegzetes légzésnehézségek sűrűsödhetnek ebben az időszakban a levegő nedvességtartalmának megnövekedése miatt.


A baktériumok, penészgombák és vírusok szaporodásának kedvez az őszi enyhe, de páradús levegő. Szerencsére az ősz nem csupán a betegségek, az időjárás és a színek tarka palettáját kínálja fel nekünk, hanem a gyümölcsök, zöldségek bő választékát is, melyből mindenki gusztusa szerint kiválaszthatja kedvenc csemegéjét, miközben egy-egy kellemetlen tünet ellenszerét is magához veheti. Sokan közülünk azonban nem is tudják, milyen jót tesznek ezzel szervezetüknek, épp ezért szeretnénk olvasóinkat legalább röviden tájékoztatni a hagyományos őszi gyümölcsök és zöldségek jótékony hatásairól.

A sejtvédő szőlő

A legegészségesebb gyümölcsök közé tartozik. Az ásványi anyagok közül leginkább káliumot tartalmaz, mely a helyes szívritmus működéshez szükséges. C-, E-, valamint a B-vitamin csoportjai befolyásolják az immun- és idegrendszert és az anyagcserét. A szőlő szervezetünkre gyakorolt hatása függ a színétől is. Fehér szőlőt májbetegségek és visszerek esetén ajánlott fogyasztani, a piros fajtát tüdőbetegségek és asztma ellen, míg a sötét szőlő támogatja a szervezet méregtelenítését, a benne található rost segít kiválasztani a szervezetből a toxikus anyagokat. Ajánlják légúti gyulladásoknál és vérszegénységnél is.
A különböző szőlőfajták, szőlőkészítmények és a vörösbor resveratrolt is tartalmaz, ami egy természetes növényi immunanyag (a gyümölcs gombás fertőzések elleni védelmét szolgálja). A quercetinhez hasonlóan antioxidáns hatású, óvja a sejteket a szabadgyökök károsító hatásától és csökkenti a rákos sejtek kialakulásának esélyét, valamint a magas vérnyomást. A szőlőt cukorbetegek csak módjával fogyaszthatják, magas szénhidráttartalma miatt. Télire aszalt formában vagy pincében akasztásos módszerrel tárolhatjuk.

A hashatjó szilva

Az egyik legigénytelenebb gyümölcsünk. A szerves savak készletraktára, elsősorban az almasav, az A-provitamin és a B-vitamin csoportjaié. Alacsony nátriumtartalma miatt a szív- és érrendszer megbetegedésben szenvedőknek ajánlott. Jelentős szerepe van a köszvény és a reuma gyógyításánál, mivel tisztítja a szervezetet, megszabadítja a toxikus hulladéktól és a húgysavaktól. A friss szilva rendkívül gazdag káliumban, tíz dkg aszalt szilvában 757 mg kálium található. A kálium szabályozza, normalizálja a szív ritmusát és segít a test salakanyagainak kiürítésében. A szilva felveszi a versenyt a szintetikus hashajtókkal is és nincs semmilyen mellékhatása. Különösen akkor van nagy szükség rá, amikor nem fogyasztunk elegendő zöldségfélét és gyümölcsöt. Az aszalás mellett kitűnő lekvár készül belőle a téli hónapokra, de befőttet is készíthetünk belőle.

Inycsiklandó falatok.


Ínycsiklandó falatok. A sünök is ilyenkor halmozzák föl zsírtartalékukat



A teljes értékű alma

Már az ókorban „a gyümölcsök királynőjének” nevezték számos jó tulajdonsága miatt. Legnagyobb előnye, hogy szinte minden éghajlati viszony mellett meghonosodik, és kedvezőtlen időjárású években is lényegesen nagyobb termést hoz, mint más gyümölcsfák. Fontos előnye még, hogy könnyű tárolni, és sokáig, akár tavaszig is eláll. Könnyen emészthető, és megtalálhatók benne a vitaminok, enzimek, szilikátok és festőanyagok bő palettája. Nagy rosttartalma miatt megköti és elvezeti a szervezetből a nehézfémeket. Ezen kívül szintén gazdag káliumban, így fontos szerepe van a helyes szívműködésben. Hatékony az érelmeszesedés megelőzésében és gyógyításában. Az alma pozitívan befolyásolja az emésztést, a nem gyulladásos ízületi betegségeket, a köszvényt, a vérszegénységet, valamint az urológiai problémákat. A szőlőhöz hasonlóan teljes értékű gyümölcs, kizárólag almán is hosszú ideig el lehet élni. Az alma éppolyan a gyümölcsök között, mint a gabonanövények közt a búza.

A pektin számos betegség ellenszere


Az almában nagy mennyiségben megtalálható pektin enyhíti a hasmenést, mivel a bélben elő baktériumoknak az alma-pektin segít a hurutos bélnyálkahártyák felületét védő réteggé alakítani. A pektin salakképző anyagokat is juttat a székletbe, mely serkenti az összehúzódást, ezzel viszont a székrekedést enyhíti. Csökkentheti a vér koleszterinszintjét is, mivel a pektin jelenlétében elfogyasztott koleszterin mindaddig a bélcsatornában marad, míg ki nem ürül. Egyes orvosok szerint, a pektin a vastagbélben megköti a rákkeltő anyagokat, ezért gátolhatja a bélrák kialakulását is. Az alma-pektin továbbá segít a szervezetből kiüríteni az ólmot, a higanyt és más mérgező nehézfémeket.



A vízhajtó körte

A körtének sokféle fajtája létezik, melyek ízre, állagra is különböznek. A körte gazdag B2-vitaminban, folsavban és káliumban. Serkenti a veseműködést. Foszforsavat is tartalmaz, ami hatékony idegnyugtató. A körtétől gyorsan jól lehet lakni, ezért diétázóknak is ajánlott, bár az almával ellentétben magasabb a cukortartalma, de nehezebben emészthető, ráadásul több benne a C-vitamin. Az ásványi anyagok közül főleg káliumot, magnéziumot, kalciumot és foszfort tartalmaz. A körte zamatos leve erősíti az ereket, méregteleníti a szervezetet és elősegíti az epetermelést. A körte kiváló gyümölcs gyomorpanaszok esetén, és mivel vízhajtó hatása van, ajánlott azoknak is, akik húgyvezeték-problémákkal küszködnek.

Megfázás ellen káposzta

A hagyományos népgyó­gyászatban nagy jelentőségű a káposztafélék (édeskáposzta, vöröskáposzta, kelkáposzta) jótékony hatása. A tapasztalatok szerint az ekcémát friss káposzta vagy kelkáposztalevelekkel eredményesen lehet kezelni. A megmosott leveleket apróra darabokra tépve, majd melegítve többrétegű pólyát képezve kell a beteg bőrfelületet befedni, és ezt naponta kétszer cserélni. A megtört káposztalevélből készített borogatás a migrénnek is régi orvossága. A népi gyógyászatban a zöldséget alkalmazzák még hörghurut, visszérgyulladás és reuma esetén. Az édeskáposzta savanyított változatát ajánlják vérszegénység, tavaszi fáradtság, megfázás és fertőzések megelőzésére. De nem csupán a népi gyógyászok helyezik előtérbe ezt a zöldséget, hanem a kutatóorvosok is rendkívüli betegségmegelőzésben betöltött szerepéről beszélnek, mely a keresztesvirágúak családjában található fitovegyületeknek (glü­kozinolátok, izo­tio­cia­nátok, indolok, diti­o­­lok) és a bennük lévő anti­oxidánsoknak, C- és E-vitaminoknak, illetve a zöld és vörös fajták színét adó béta-karotinnak köszönhető. Az édes káposzta szinte egész évben fogyasztható, sok C-vitamint tartalmaz (40-50 mg található 10 dkg-ban). A télire eltett savanyított káposzta nyersen fogyasztva szinte a teljes C-vitamin tartalmát megőrzi.

Quercetinről


A szőlő egyik alkotóeleme a quercetin nevű flavonoid, mely antioxidáns, gyulladáscsökkentő hatásáról ismert. A quercetin szerepet játszik a rosszindulatú daganatok kialakulásának megelőzésében is, csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást, mivel védi érrendszerünket a káros lerakódásoktól, vagyis az erek beszűkülésétől, így az infarktustól és az agyvérzéstől is. Legnagyobb mennyiségben a vörös szőlő levében és a vörösborban található meg. A quercetin a szőlőn kívül előfordul még a vörös- és lilahagymában, a kelkáposztában, a brokkoliban, a cseresznyében, a zöldbabban, az almában és a gabonafélékben is.


Az emésztést segítő tök

Sütőtök, cukkini, patisszon, spárgatök sok lehetőséget nyújt az elkészítésre, főzeléket csinálhatunk vagy ránthatjuk (patisszon), tölthetjük is zöldséges vagy húsos keverékkel, rakottast is süthetünk belőlük. A tökfélék C- és A-vitamin tartalma jelentős, de a sütőtök valóságos energiabomba. Karotinoidokat, A-, C- és E-vitamint, nyomelemeket és szelént tartalmaz. Hatékonyan véd a megfázás és az influenza ellen, tökmagolaja pedig hólyagerősítő.
A legjobb gyógyhatást akkor lehet elérni a tökkel, ha a nyers főzőtök kicsavart levét fogyasztjuk. A benne lévő szerves nátriumra nagy szüksége van a májnak. Cukorbetegek is bátran fogyaszthatják, mert csökkenti a vér cukortartalmát. A népi gyógyászatban érdekes módon gyermekek hiperaktivitására is ajánlják. Használják még izzadás, krónikus fáradtság, csontritkulás és csonttörés esetén is. A gyomorsav előállításában, ami nagyon fontos az emésztés szempontjából, kifejezetten nagy segítséget nyújt.
Oláh Imre

Címkék: egészség

« vissza

Hozzászólások (0 db)

Új hozzászólás
Új hozzászólás írásához kérjük lépjen be, vagy regisztráljon!


Jelszóemlékeztető
Regisztráció