A legnőiesebb sportágunk

2012. június 5.

1936-tól művészi tornának, 1973-tól ritmikus sportgimnasztikának, 1998-tól pedig ritmikus gimnasztikának nevezik. A balett, a torna és a tánc ötvözeteként létrejött versenysport helyes testtartásra, harmonikus és esztétikus mozgáskoordinációra neveli művelőit – több mint egy évtizede a Monori Sportegyesület (MSE) legifjabb szakosztályaként is, egyre növekvő létszámmal és gyarapodó eredményekkel. 


Tizenhárom éve 16 fővel alakult a ritmikus gimnasztika (RG) szakosztály. Az évenkénti edzőváltás és a tagok cserélődése miatt azonban még sokáig nem tudtak elég eredményesen működni. 2003-tól Ilgné Kasa Éva szakosztályvezetővel indultak el a folyamatos fejlődés útján, de az állandó edző és a terem hiánya még mindig nehézséget jelentett. 2006-ban viszont pozitív fordulat következett be: megérkezett a szakosztályhoz Sebes Ildikó szakedző. Négy éve pedig ideális helyszínen edzhetnek a Szterényi József Szakközépiskola tornacsarnokában. A koreográfiák kialakítását és a versenyfelkészítést pedig nem kisebb egyéniség segíti, mint Patocska Mária. Ő a sportág egyik legelismertebb személye, az Európai Tornaszövetség örökös tagja, aki a ritmikus gimnasztikában 36 magyar bajnoki aranyéremmel, a világbajnokságon pedig egy bronzzal büszkélkedhet.
    2007-ben utánpótlás-tanfolyam indult (a szakosztályvezető szervezésében 4 éves kortól, kísérleti kihelyezett csoporttal a Napsugár Óvodában), ez fejlődött azután tovább haladóvá. Amikor 2011-ben két fiatal edző is csatlakozott az RG szakosztályhoz, a haladókat Kovács Niki, a versenyzőket pedig Zajti Kinga kezdte irányítani. Így jelenleg 3 csoportban, heti 2 edzéssel művelik ezt az egyre népszerűbb, látványos sportágat. A lányok öt különböző kéziszerrel (labdával, kötéllel, karikával, buzogánnyal és szalaggal) tornáznak, valamint szer nélküli szabadgyakorlatot is végeznek a versenyeken (a hajlékonyság, ugrás, forgás egyensúly elemeivel). A létszámnövekedés után (ma már közel 70-en!) csapatban is versenyeznek. A szakosztály folyamatosan növekszik, a térségből (Csévharasztról, Üllőről, Mendéről, Péteriről) is sok 4 és 13 év közötti lány próbálja ki ezt a sportágat. Hiszen ki ne szeretne jó alakú, csinos nő lenni… Minden évben ott vannak (több kupa és területi rendezvény mellett) a Berczik Sára Emlékverseny (BSEV) megyei selejtezőjén, az onnan továbbkerülők pedig az országoson is.
    Monoron először 2008-ban sikerült elnyerni a megyei selejtező rendezési jogát, majd – a siker visszhangja hatására – 2009 és 2010-ben is. Az utóbbi őszén a BSEV rangos országos csapatversenyét is az MSE RG szakosztálya rendezhette, amelyen a megyéből 10 szakosztály közel 160 versenyzője, a csapatversenyben pedig több mint 250 gyermek indult. A kétnapos látványos rendezvényt a Gemini TV is közvetítette.
    Hét-nyolc éves RG-s sportmúlt után – továbbtanulás miatt – olyan emlékezetesen eredményes egyéniségektől kellett a többieknek elbúcsúzni, mint Bukovenszki Vivien (2009-ben), Nagy Klaudia, Tóth Fruzsina, Ilg Eszter (2011-ben). De jönnek a testvérek, rokonok, ismerősök. És ma is megvan a stabil törzsgárda, több (a legrégebbiek: öt) évi eredményes versenyrutinnal, és szépen fejlődnek a fiatalabbak is.
    A legutóbbi, április 13–14-én megrendezett Berczik Sára Emlékverseny Pest megyei döntőjén (Taksonyban) különböző kategóriákban közel 20 versenyzőnk mutatta be gyakorlatát, nagyon szép sikerrel.
    A serdülő korcsoport (1999-2000) szabad/szer gyakorlatainak minősítései: C2 – Raibl Regina arany; C1 – Szolnoki Lili ezüst. A gyermek korcsoport (2001-2002) szabad/szer gyakorlatainak minősítései: C2 – Gábor Abigél ezüst; Nagy Adrienn és Nagy Alexandra bronz. Egyéni csapatban: Monor SE bronz. A kisgyermek korcsoport (2003–2004) szabadgyakorlatainak minősítései: C2 – Kovács Melani és Vezekényi Virág ezüst; C1 – Berzéti Blanka arany, Berzéti  Luca arany, Soós Julianna arany és különdíj a legjobb előadásmódért. Egyéni csapatban: Monor SE „A” és Monor SE „B” is bronz. Az óvodás kiscsoport (2005–2006) C1 szabadgyakorlatainak minősítései: Gábor Laura arany, Gábor Csenge bronz és különdíj a legjobb koreográfiáért, Kiss Hannam bronz. Egyéni csapatban: Monor SE bronz érmet nyert.
    A szakosztály nagyon sokat köszönhet szülői munkaközössége áldozatos munkájának, akik már hónapokkal a versenyek előtt, például a szervezésben, edzőtáborban, teremrendezésben nélkülözhetetlen segítséget nyújtanak.
    Az RG szakosztály készülő új weblapjával és az MSE honlapján való folyamatos frissítéssel szeretné még szélesebb körben ismertté tenni tevékenységét.
    Tagfelvételük folyamatos. Jelentkezni lehet a szakosztályvezetőnél, Ilgné Kasa Évánál (06-20/4388444), akitől – és Vezekényi Ildikótól – a legtöbb információt kaphattuk bemutatásukhoz. Hétfőn és csütörtökön 17-től 18 óráig személyesen is találkozhatnak velük az érdeklődő szülők és gyerekek a Szterényi iskola sportcsarnokában. Várják az érdeklődőket! 
Bolcsó Gusztáv
 
Címkék: ritmikus sportgimnasztika Monori Sportegyesület

« vissza

Hozzászólások (0 db)

Új hozzászólás
Új hozzászólás írásához kérjük lépjen be, vagy regisztráljon!


Jelszóemlékeztető
Regisztráció